NLEN
Vorige caseVolgende case
RP3

Word sneller
op het water

Apps en platform voor RP3 dynamic.

RP3 Dynamic is voorloper op het gebied van professionele dynamische roei­machines mede dankzij de exceptionele aan­sluiting tussen de RP3-roeimachines en de ontwikkelde software.

Opdracht

Het RP3-roeiplatform begon met één Androidapplicatie in 2014 voor de nieuwste roeimachine op dat moment. Direct werd al duidelijk dat een enorme groeipotentie aanwezig was voor het digitaliseren van roeiprestaties.

RP3 gaf ons de opdracht om te itereren naar een volledig roeiplatform. In samenwerking besloten we dat dit platform zou bestaan uit drie softwareproducten: (1) de RP3 Dynamic iOS- en Androidapplicaties, (2) het RP3-wedstrijdscherm en (3) het RP3-data-analyseplatform.

"Het RP3-roeiplatform moet de nieuwe standaard worden in de roeiwereld, voor zowel de professionele als de serieuze recreatieve roeier." Dit betekende dat de software moest kunnen presteren op wereldniveau.

  • Concepting
  • UX- en UI-ontwerp
  • Webontwikkeling
  • Native iOS- en Android-ontwikkeling

Uitdaging

De uitdagingen voor het ontwikkelen van het RP3-roeiplatform waren uiteenlopend.

Voor de software van de iOS- en Androidapplicaties was extreme nauwkeurigheid vereist om ruwe data die op het vliegwiel van de roeimachine gemeten wordt naar gegevens te vertalen waar de roeier mee uit de voeten kan.

Bij het ontwikkelen van het RP3-wedstrijdscherm was de grootste uitdaging om real time de relatieve locatie van elke individuele roeier weer te geven, zonder een enkele kabel aan te hoeven sluiten op de roeimachines.

Voor het data-analyseplatform moesten we een diepe duik nemen in het combineren van data-analyse, user interface en user experience. Dit moest leiden naar de mogelijkheid om data te analyseren op een nauwkeurige en betekenisvolle manier.

Overzicht van de verschillende softwarecomponenten van het RP3 platform.
Het RP3 platform bestaat uit een data-analyseplatform, een online wedstrijdscherm en iOS- en Androidapplicaties die integreren met verschillende hartslagsensoren.

De nieuwe
standaard
voor roeiers

Om in de roeiwereld het verschil te maken moeten de verschillende software­producten als één geheel werken. De software voor de roei­machines zou alleen slagen als het nauwkeurig en tegelijkertijd gemakkelijk in gebruik was.

Om die nauwkeurigheid te waarborgen werken we samen met RP3 Dynamic en roeikampioenen, zowel in Nederland als in het buiten­land. Zij zetten zich in om elke iteratie van de software die wij schrijven tot het maximum te testen, waardoor we gezamenlijk de beste optimalisaties in de software realiseren.

Dankzij een betrokken opdrachtgever en een agile-werkomgeving kan in elke iteratie naar een tussenversie worden gewerkt. Dit is een van de krachtigste eigenschappen van het hebben van een agile-ontwikkelproces.

De app gebruikt op een ergometer.

iPhone en Android app

De data afkomstig van de magnetische aansluiting op de roei­machine zijn voor elke roeier de start van het verbeteren van roei­prestaties. Door middel van software en wiskunde is een datamodel ontwikkeld waarmee via de mobiele applicaties de ruwe data wordt omgezet naar leesbare grafieken en kengetallen als roeislaglengte, roeislag­piekkracht, roeislagrotatie, roeiafstand, energie, en cumulatieve roeitijd.

Deze data zijn door zowel roeier als trainer in real time te volgen op de iPhone of Androidtablet gekoppeld aan de RP3-roeimachine. Hierdoor kunnen trainer en atleet exact afstemmen waar de training op gericht moet worden voor het behalen van maximale verbeteringen in roeiprestaties.

Dankzij een slimme iteratie op de eerste versie, is voor deze real time data­synchronisatie naar de applicatie geen kabel meer nodig. Alles gaat snel en probleemloos via de Bluetoothverbinding.

Wedstrijdplatform

Voor teams wereldwijd is het roeien tegen elkaar een van de meestgebruikte meetgraden voor roeiprestaties en competitieve kracht.

Met het RP3-wedstrijdscherm is het mogelijk om roeiwedstrijden op te zetten waar tot 64 roeiers tegelijk aan kunnen deelnemen. Waar vroeger meters­lange kabels gebruikt moesten worden om de synchronisatie te verzorgen, gebeurt dat nu geheel draadloos via het wifi netwerk, zonder enige vertragingen of haperingen.

De user interface voor het wedstrijdscherm is zo ontworpen dat het geschaald kan worden naar een groot oppervlak. Dat is handig voor het vertonen van real time racestatistieken en tussenstanden aan roeiers en publiek tegelijk.

De overzichtspagina in het RP3 Dynamic platform.

Data-analyseplatform

Het belangrijkste doel van trainen is het boeken van vooruitgang. Vooruitgang in roeiprestaties kun je op verschillende manieren betekenis geven. Daarom ontwikkelen we het RP3-data-analyseplatform. Het vormt de centrale plek waar alle RP3-roeidata (je roeigeschiedenis) wordt bijgehouden in ruw formaat zodat analyses te allen tijde uitgevoerd kunnen worden om het exacte verloop van roeiprestaties te meten.

Dankzij een gezonde combinatie van statistiek en gebruiksgemak heeft het data-analyseplatform zich weten te vestigen als must-have-tool in de roeiwereld. Gebruiksgemak en een fraai design zorgen ervoor dat het data-analyseplatform een moderne look heeft en de beste ervaring biedt voor het analyseren van roeidata.

Bjorn van den Ende al roeiend op een RP3 Dynamic Model S.
Net als vele olympische roeiers, traint Bjorn van de Ende al jaren op de RP3 Dynamic Model S.

Techniek
achter
RP3

Het samenkomen van een breed scala aan technische expertise was noodzakelijk voor het totstandkomen van alle componenten van het totale RP3-platform.

De mobiele apps voor RP3 Dynamic zijn native geschreven in Kotlin en Swift, respectievelijk voor Android en iOS. Deze apps maken verbinding met de ergometers via Bluetooth of USB. Workout­resultaten kunnen worden gestuurd naar met het online platform via een API.

Het wedstrijdscherm, geschreven met behulp van React, zet real time verbindingen tussen de apps en het scherm op via Firebase. De centrale beamer toont met vloeiende animaties de voortgang van een wedstrijd.

Android
Kotlin
iOS
Swift
React
Firebase
Laravel
Heroku

Ook fysieke
producten
verrijken?

Voor RP3 Dynamic werd software een belangrijk onderdeel van de productervaring. Maar belangrijker nog—we bouwden een duurzame relatie op. Heb jij een interessant plan? Neem contact op met JorisJoris voor een verkennend gesprek.