NLEN
Vorige caseVolgende case
RP3

Modern vastgoed
taxeren

Taxatieplatform TaXapi

TaXapi timmert dankzij de inno­vatieve web­applicatie aan de weg naar een nieuw, sneller en beter taxatie­proces, voor alle taxateurs en klanten.

Opdracht

De medeoprichters van TaXapi zijn jarenlang actief geweest als taxateurs, zij kenden als geen ander de haken en ogen van het taxatieproces.

TaXapi vroeg ons om dit innovatieve idee om te zetten naar een online platform waar taxateurs en klanten beide eenvoudig mee overweg kunnen.

We gingen samen de uitdaging aan om het taxatieproces opnieuw te definiëren. TaXapi wilde ervoor zorgen dat taxateurs meer tijd kunnen besteden in het huis dat ze taxeren, en minder tijd hoeven te besteden aan het bijkomende papier- en kantoorwerk.

  • Productontwerp en -advies
  • UX- en UI-ontwerp
  • Webontwikkeling (PWA)
  • Integraties met externe diensten

Uitdaging

Als onderdeel van een taxatierapport dient de taxateur honderden vragen over de woning handmatig te beantwoorden. De grootste uitdaging was om deze hoeveelheid vragen door middel van algoritmes zoveel mogelijk geautomatiseerd in te vullen met de correcte data.

Om dit te realiseren moet de TaXapi webapplicatie koppelen met verschillende externe diensten, bijvoorbeeld het Kadaster, om geautomatiseerd gegevens op te halen over de woning voor een taxatie.

Daarnaast moet de berg met vragen over de te taxeren woning goed gesorteerd en op een logische, tijdbesparende manier getoond worden aan de taxateur. Hiervoor is een strakke samenwerking van user interface en user experience vereist.

Voorbeelden van schermen uit de TaXapi-webapplicatie
De progressive webapplicatie kan als app gebruikt worden op mobiele apparaten maar ook gewoon op de computer via een browser. Belangrijke onderdelen zijn zelfs helemaal offline beschikbaar.

Creëren
doe je
samen

De rol van product owner wordt feilloos ingevuld door de oud-taxateurs bij TaXapi. Zij bepalen continu de prioritering van de backlog, zowel tijdens de initiële ontwikkeling voor de lancering van het product en ook nu wij samen het product verder doorontwikkelen.

In de eerste ontwikkelperiode raceten we samen met TaXapi naar een conceptvalidatie om de interesse voor het product te meten. Hiervoor ontwikkelden we een conceptversie van het eindproduct waarin de essentiële functies uitgewerkt waren. Er is gedurende meerdere sessies met een groep van 20 taxateurs uitgebreid getest, voor de eerste publieke lancering.

Na een enthousiast ontvangst in de taxatiewereld itereerden we wekelijks door naar verbeterde versies met tussenopleveringen. Dit stroom­lijnde het proces om de software te testen in de echte wereld met taxateurs.

De opdrachtgevers gaven tijdens de vroege ontwikkelfases belangrijke inzichten vanuit het gebruiksperspectief door hun jarenlange taxatie-ervaring. Daarnaast kwam het testen met de groep echte gebruikers het platform ten goede gedurende het initiële ontwikkelproces. Onze agile-aanpak is ideaal voor ontwikkeltrajecten zoals die van TaXapi.

Selecteer het aantal woonlagen in de interface van TaXapi.

Efficiënt werken met TaXapi

De user interface in de webapplicatie is zo ontworpen dat efficiëntie voor de taxateur voorop staat. Zo werkt alles stapsgewijs, wordt altijd de voortgang opgeslagen en werkt alles zonder internetverbinding.

In totaal wordt de voortgang van honderden vragen bijgehouden, zodat de taxateur op elk moment door kan gaan met het invullen van de taxatie. Daarnaast geeft de vaste voortgangsbalk aan hoe de taxatie verloopt.

De mobiele aard van de webapplicatie zorgt ervoor dat de taxateur overal zijn werk kan uitvoeren en daardoor meer tijd heeft om te taxeren en minder tijd op kantoor hoeft door te brengen.

Slimme koppelingen met externe diensten

Als taxateur ben je vaak verantwoordelijk voor het bij elkaar schrapen van informatie uit verschillende bronnen over het taxatieobject. In de TaXapi-webapplicatie hebben we dit proces zoveel mogelijk geautomatiseerd.

De applicatie heeft de mogelijkheid om uit minstens 11 verschillende externe bronnen de data alvast op te halen. Daarnaast worden referentiepanden automatisch uitgekozen op basis van de kenmerken van de huidige taxatie.

Dit gebeurt zonder dat de taxateur er iets voor hoeft te doen, wat de werklast voor de taxateur verlaagt. Daar gaat een enorme tijd­besparing mee gepaard.

taxapi taxatie

Het taxatieproces verfijnd

De webapplicatie is zo ingericht dat het zowel taxateur als klant in real time op de hoogte houdt in welke fase de taxatie zich bevindt.

Zo ziet de taxateur in real time wat nog moet gebeuren voor de taxatie van het betreffende object. Daarnaast kunnen beide partijen inzichten uit het proces gebruiken om voorbereidend werk alvast af te ronden.

Zodra het laatste onderdeel van de taxatie bereikt is ontvangt de klant een berichtje met de mededeling dat de taxatie klaar is om gedownload te worden. Na betaling via iDeal wordt het PDF-bestand vrijgegeven voor download. Taxateur en klant hebben zo een intensief proces gemakkelijk afgerond, direct in de webapplicatie.

Klanten van TaXapi die de webapplicatie gebruiken.
Met TaXapi is het gehele taxatieproces inzichtelijk voor de klant. De klant kan zelf altijd bij alle gegevens.

Ook een
platform
creëren?

TaXapi vernieuwt de Nederlandse taxatiemarkt met het nieuwe platform. Maar belangrijker nog—wij bouwden samen een duurzame relatie op. Heb jij een interessant plan? Neem contact op met JorisJoris voor een verkennend gesprek.