NLEN
Vorige caseVolgende case
NOHrD bike

Thuis fietsen
door de Alpen

Premium software voor een premium home­trainer.

Samen met NOHrD ontwikkelen we unieke apps voor de Bike. Het huidige resultaat voor de eindgebruiker: een high-end home­trainer verrijkt met een app bordevol functies, coaching en ervaringen.

Opdracht

De Bike is ontworpen met apps in gedachten. Met een app kan de fietservaring continu verbeterd worden—tot ver na aanschaf. Daarom heeft de fiets een slim bevestigingssysteem voor elk formaat tablet of smartphone.

NOHrD vroeg ons native iPhone-, iPad- en Android­applicaties te ontwikkelen en daarmee de nieuwe indoor fiets te verrijken.

De software moest elegant aansluiten op het fysiek product en de nadruk moest liggen op de product­ervaring als eenheid. Dit betekende onder meer dat de houten fiets zonder gefriemel met een snoer en zonder onhandige stopcontact­aansluiting verbinding moest kunnen maken.

  • UX- en UI-ontwerp
  • Native iOS- en Android-ontwikkeling
  • Technisch productadvies
  • Fysiek product verrijken met software
De NOHrD Bike-app is beschikbaar op zowel iPhone, iPad als Android, en integreert met verschillende hartslagsensoren voor extra informatie tijdens het fietsen.

Uitdaging

In de eerste fase van product­ontwikkeling moesten we intensief samen­werken met het product­team van NOHrD om zo een fijne aansluiting tussen hard- en software te realiseren. We wilden de juiste hoeveel­heid sensoren inzetten om zoveel mogelijk sessiedata te verzamelen voor het bepalen van real time fiets­statistieken. De verbinding moest gemakkelijk, snel en draad­loos zijn.

De gebruiker wil nuttige getallen te zien krijgen, zoals: calorie­verbruik, wattage, snelheid en meer. Hiervoor moesten we een algoritme ontwerpen dat de sensor­data uit de NOHrD Bike omzet naar bruikbare cijfers die getoond kunnen worden in de user interface.

Om nog een stapje verder te gaan wilden we een user experience realiseren waar elke gebruiker van kan genieten. Een goede gebruik­servaring staat op de eerste plek. Daarbij wilden we een speciale ervaring aanbieden, die je transporteert van jouw sportruimte naar een fietstocht door je favoriete plekken.

NOHrD bike electronica gedurende de ontwikkeling

Betrouwbare data met de juiste sensoren

Samen met NOHrD ging ons team te werk om een goede combinatie van hardware en software te vinden. Er werd gekeken naar de juiste sensoren, de juiste draadloze radio en het juiste gegevens­protocol.

De data die vanaf de sensoren in de NOHrD Bike via Bluetooth worden verstuurd, zetten we om naar bruikbare getallen voor de gebruiker in de user interface. Nauwkeurige bereken­ingen van calorie­verbruik, wattage, snelheid en afgelegde afstand maken het voor de gebruiker mogelijk om een training op de NOHrD Bike goed te analyseren. De mogelijk­heid om een externe hartslag­sensor aan te sluiten zorgt voor nog meer inzicht in de prestaties van de fietser.

Een overzicht van de onboarding van de NOHrD Bike-applicatie op een iPhone.

Begrijpbare interfaces voor iedereen

Er is een eenvoudige onboarding waarbij de gebruiker goed begeleid wordt bij het opzetten van de Bluetooth­verbinding tussen de NOHrD Bike en de applicatie.

Om de flexibiliteit van de applicatie te behouden, kiest de gebruiker vervolgens zelf voor de vorm van de training. Zo bepaalt de gebruiker welke statistieken belangrijk zijn om weer te geven tijdens het fietsen. Daarnaast kan de gebruiker een beroep doen op een virtuele coach die doelen weergeeft en de intensiteit van trainingen afwisselt voor een oefensessie die voldoening geeft.

Een voorbeeld van de interactieve video in de NOHrD Bike-app.

Nieuwe ervaringen met virtuele fiets­tochten

Levendige training worden mogelijk gemaakt door de grote collectie aan virtuele fietstochten van over de gehele wereld. Met de NOHrD Bike-applicaties fietst de gebruiker vanuit welke ruimte dan ook dwars door de Alpen, door de San Franciscobaai of door een van de vele andere steden en recreatieve gebieden.

Hiermee biedt de NOHrD Bike middels de verrijkende applicaties voor iPhone, iPad en Android een unieke, toegankelijke ervaring voor thuisgebruik.

Een goed
proces is
essentieel

Een goed doorlopend proces en goede samenwerking zijn essentieel bij het ontwikkelen van software, in het bijzonder bij software die naadloos koppelt met een fysiek product.

Voor de NOHrD Bike-apps hanteren we een agile werkwijze. We gaan iteratief te werk. Met een opleveringen aan het einde van een tweewekelijkse iteratie. Deze iteraties noemen wij sprints. Elke oplevering brengt de software een stap dichterbij een perfect product.

Een softwareproduct is nooit af, zo ook niet bij de NOHrD Bike-apps. We ontwikkelen dus regelmatig verder aan de software. We verfijnen het product verder en zorgen er voor dat de apps goed aansluiten na platformveranderingen. Dankzij de voortdurende intensieve samenwerking met de producteigenaar van NOHrD komt niemand voor verrassingen te staan en worden de juiste doelstellingen behaald.

De NOHrD Bike naast andere producten van NOHrD.

Ook fysieke
producten
verrijken?

Voor NOHrD werd software een belangrijk onderdeel van de productervaring. Maar belangrijker nog—we bouwden een duurzame relatie op. Heb jij een interessant plan? Neem contact op met JorisJoris voor een verkennend gesprek.